Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Lasagne

Składniki:

* cebula - 2 sztuki
* czosnek ząbki - 2 sztuki
* Fix Lasagne Knorr - 1 opakowanie
* mięso mielone wołowe - 500 gramów
* czerwone wino - 150 mililitrów
* koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
* makaron Lasagne - 1 opakowanie
* mleko - 500 mililitrów
* mąka - 3 łyżki
* masło - 60 gramów
* ser żółty - 150 gramów
* Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
* oliwa
* woda - 400 mililitrów


Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż powoli. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Fix Knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli około 20 minut, mięso powinno być miękkie, a sos gęsty. W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj, aż mąka połączy się z tłuszczem. Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku). Mieszaj, aż ser się roztopi. Najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel, następnie układaj surowy makaron tak, aby płaty pokryły dno i lekko zachodziły jeden za drugi. Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż drugą warstwę makaronu i beszamelu. Czynność powtarzaj do wyczerpania mięsa. Ostatnią warstwę przykryj makaronem i polej po wierzchu obficie pozostałym beszamelem. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut.
Ładowanie Rozmowy