Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Tarta ze śliwkami i cynamonem

Składniki:

* mąka - 3 szklanki
* Margaryna do pieczenia - 125 gramów
* cynamon - 1 opakowanie
* cukier puder - 0.5 szklanek
* żółtka - 3 sztuki
* proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
* śliwki - 1 kilogram
* brązowy cukier - 3 łyżki


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodać żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i połączyć. Rozwałkować i wyłożyć na średniej wielkości blachę. Na cieście ułożyć śliwki, posypać brązowym cukrem i cynamonem według uznania. Piec 30-40 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.
Wskazówki pieczenia:
40 minut 180 °C
średniej wielkości blacha
Ładowanie Rozmowy