Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Sernik na kruchym spodzie

Składniki:

ciasto
* mąka - 300 gramów
* cukier puder - 1 łyżka
* Margaryna do pieczenia - 100 gramów
* żółtka - 2 sztuki
* śmietana - 3 łyżki
masa serowa
* ser twarogowy - 1 kilogram
* Margaryna do pieczenia - 150 gramów
* jajka - 6 sztuk
* cukier puder - 200 gramów
* olejek cytrynowy - 1 łyżeczka
* budyń śmietankowy - 2 łyżki
* cukier waniliowy - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z mąki, cukru pudru, margaryny, żółtek i śmietany zagnieść ciasto rozwałkować i ułożyć w średniej wielkości, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą w formie. Podpiec około 10 minut i zostawić w formie. Kasię, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć. Oddzielić żółtka od białek. Do masy dodawać żółtka cały czas ucierając aż masa będzie jednolita. Do masy dodać ser, połączyć. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i budyń, wszystko delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony placek, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni przez godzinę.
Wskazówki pieczenia:
60 inut 180 °C
Ładowanie Rozmowy