Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Ciasto z porzeczkową bezą

Składniki:

Ciasto:
* mąka - 25 dekagramów
* żółtko - 2 sztuki
* cukier puder - 10 dekagramów
* Margaryna do pieczenia - 25 dekagramów
* cukier waniliowy - 1 opakowanie

Nadzienie:
* czerwone porzeczki - 0.5 kilogramów
* mąka ziemniaczana - 2 łyżki
* białko - 3 sztuki
* sól - 1 szczypta
* cukier - 15 dekagramów
* migdały - 5 dekagramów
* tarta bułka - 2 łyżki



Sposób przygotowania:

Zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 26 cm. Uformować rant, dno pokłóć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut. Ciasto wyjąć. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stopni C. Porzeczki umyć, białka lekko osolić i ubić na pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać, aż skończy się cukier. Wymieszać delikatnie z mąką ziemniaczaną i porzeczkami. Podpieczony spód posypać bułą tartą i migdałami, nałożyć pianę z owocami i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Wskazówki pieczenia:
50 minut 180 °C

Ładowanie Rozmowy