Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Babka cynamonowa

Składniki:

* Margaryna do pieczenia - 250 gramów
* cukier kryształ - 250 gramów
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
* jaja - 4 sztuki
* sok z cytryny - 50 mililitrów
* mąka pszenna - 250 gramów
* proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
* rodzynki - 125 gramów
* migdały w płatkach - 0.5 szklanek
* cynamon - 3 łyżeczki
* cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

W misie ucieramy kostkę do pieczenia z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny. Co chwilę do misy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy dosypujemy rodzynki, migdały i mieszamy do równomiernego połączenia się składników. Formę wysmarowujemy tłuszczem, prószymy mąką i nakładamy do niej przygotowaną masę na ciasto. Pieczemy w piekarniku w temp. 175 °C przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
45 minut 175 °C
forma do babki
Ładowanie Rozmowy